De eikenprocessierups

De eikenprocessierups

Niemand zit natuurlijk te wachten op de eikenprocessierups in zijn of haar boom of tuin. Helemaal als je je bedenkt wat voor overlast het kleine diertje kan geven voor mens en dier. Daarom is het verstandig om de eikenprocessierups vakkundig te laten verwijderen.

Eikenprocessierupsen zijn larven van nachtvlinders die overwinteren in eikenbomen. De eitjes die deze vlinders leggen, leggen ze in de boomtoppen. Als de larven zijn uitgekomen vormen ze grote groepen op de stam van de boom. Een volwassen rups is tegen de 3 centimeter groot. De eikenprocessierups is te herkennen aan de lange witte haren en de grote, witte nesten. De witte haren zijn niet de haren die overlast bezorgen. Dat zijn minuscule brandhaartjes die je met het blote oog amper kan zien. De nesten van de rups kan je overal in een eikenboom tegenkomen.  Doordat de rups zich in groepen voortbeweegt, heeft hij de naam processierups gekregen.

De afgelopen jaren is de overlast van de rups alleen maar groter geworden. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Dit heeft te maken met klimaatverandering in Nederland. De overlast van de rups begint niet direct als hij uit is gekomen, maar komt pas na twee keer vervellen. Dit is meestal zo rond halverwege mei of eind mei. De haren die na de tweede vervelling overlast geven, kunnen tot 8 jaar later nog steeds voor irritatie zorgen. Ook komt het veel voor dat door de wind de rups zich verder verspreid, en dat je tot 100 meter van een eikenboom de haren nog kan tegenkomen.

De processierups kan zorgen voor gezondheidsklachten:

- Jeuk over het hele lichaam
- Blaasjes, rode huid
- Gezwollen ogen
- Kortademigheid
- Koorts
- Hoesten, moeite met slikken
- Duizeligheid

Iedere persoon heeft natuurlijk andere klachten. De meest voorkomende klachten zijn jeuk en rode bultjes over het hele lichaam. Indien u eerder al eens last heeft gehad van de eikenprocessierups, is de kans groot dat de reactie heftiger is dan de voorgaande keren. Bij herhaald contact is de kans aanwezig dat er een allergie ontstaat tegen de brandharen.

Klachten eikenprocessierups

Klachten veroorzaakt door de eikenprocessierups zijn allerminst prettig. De volgende tips kunnen helpen om dit zo ver mogelijk te voorkomen:

- Vermijd contact met de rups en het nest. Ook in oude nesten zitten vaak nog brandharen die tot wel 8 jaar later nog voor erge irritatie kunnen zorgen!
- Indien je wel in een gebied komt waar veel eikenprocessierups voorkomt is het belangrijk dat je lichaam goed bedekt is.
- Zorg ervoor dat kinderen niet buitenspelen in de omgeving van de eikenprocessierups
- Voorkom dat de brandharen je woning binnenvliegen. Met een klein zuchtje wind is dit al mogelijk. Houd deuren en ramen daarom gesloten.

De eikenprocessierups bij huis

Indien een eikenboom op uw eigen terrein staat en de eikenprocessierups zich hierin heeft genesteld, bent u als eigenaar verantwoordelijk voor de bestrijding van de rups. Het RIVM raadt particulieren aan om een professionele bestrijder hiervoor in te schakelen en niet zelf aan de slag te gaan. Indien u niet zeker weet of de boom uw eigendom is of niet, neemt u dan contact op met uw gemeente. Zij kunnen u meer informatie verschaffen over hoe en wat.

Indien de boom op uw eigen terrein staat, kunt u contact opnemen met ons voor het verwijderen van de eikenprocessierups. Onze werkgebieden zijn Drenthe, Groningen en Friesland. Verdere locaties kunnen op aanvraag.

Toch uitslag, hoe de jeuk verlichten?

Indien u toch in aanraking bent gekomen met de eikenprocessierups, kunnen onderstaande tips voor verlichting van de uitslag zorgen.

- Krab niet bij jeuk, hoe moeilijk het ook is!
- gebruik plakband om de brandhaartjes van uw lichaam te verwijderen,
- Spoel de huid
- een huid crème kan zorgen voor verlichting. Welke precies het beste
werkt is even uitproberen, daar lopen de verhalen erg over uiteen.
- Kleding wassen, het liefst op 60 graden.
- Bij ernstige klachten altijd contact opnemen met de huisarts.